Deprecated: Function session_is_registered() is deprecated in /home/web/domains/kulturawpolsce.pl/public_html/modules/check_login.php on line 3
Wybierz kategorię wydarzeń
Wybierz kategorię instytucji
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy

Zasady savoir vivre przy stole

Savoir vivre
Zasady savoir vivre przy stole

Przyjęcia, spotkania rodzinne i biznesowe, lunche, proszone kolacje – jest wiele okazji, aby móc pochwalić się dobrymi manierami przy stole.

Ważna jest już sama postawa podczas jedzenia – należy siedzieć prosto, ręce (lecz nie łokcie) trzymając na stole. Niedopuszczalne jest zdejmowanie butów pod stołem – nawet, jeżeli są niewygodne.

Gdy na stole znajduje się serwetka z materiału, połóżmy ją na kolanach (unikniemy w ten sposób ewentualnego zabrudzenia odzieży). W żadnym wypadku nie wkładajmy jej sobie za bluzkę/ koszulę na podobieństwo dziecięcego śliniaka!

Zdarza się, iż na stole pojawiają się dania, których kosztujemy po raz pierwszy. Nie zawsze wiemy, w jaki sposób jeść egzotyczne potrawy i jakich sztućców użyć – to normalne. W takiej sytuacji najprościej sprawdzić, jak robią to inni, ewentualnie możemy o to zapytać, zaznaczając, że z owym daniem spotykamy się po raz pierwszy.

Brudne sztućce za każdym razem opieramy o talerz (nóż oraz widelec ustawiamy równolegle do siebie, trzonkami na zewnątrz), nigdy nie kładziemy ich na obrusie.

Gdy na przyjęciu jest tak zwany szwedzki stół, pamiętajmy o tym, aby nie nabierać na swój talerz całej góry jedzenia – wszak zawsze możemy wrócić i je sobie dobrać. Gdy na naszym talerzu jest sos, nie wycierajmy go nigdy pieczywem, jest to bowiem uznawane za zachowanie nieeleganckie. Pieczywo zaś zawsze łamiemy i wkładamy do ust jego małe kawałki.

Pamiętajmy też, aby potraw nie nakładać własnym, brudnym już widelcem, do tego bowiem służą sztućce ustawione przy konkretnych daniach.

Warto przypomnieć także, jak należy konsumować konkretne potrawy: dania mączne, kasze czy jarzyny jemy samym widelcem, trzymając go rzecz jasna w prawej ręce. Gdy spożywamy zupę, powinna się ona znajdować na końcu łyżki, abyśmy byli w stanie zgrabnie i w elegancki sposób przełknąć małą jej porcję. Rybę zaś jeść można na kilka sposobów (w zależności od tego, jakie sztućce zostaną podane na przyjęciu) – samym widelcem, widelcem wraz ze specjalnym nożem do ryb lub też dwoma widelcami. W żadnym wypadku nie powinniśmy kawałków mięsa kroić sobie od razu na małe kawałki (zwyczaj ten dotyczy jedynie przygotowywania potrawy na talerzu dla małych dzieci, które mają problemy z prawidłowym używaniem sztućców).

Nawet gdy potrawa jest bardzo gorąca, nie należy na nią dmuchać – poczekajmy, aż sama wystygnie. Do ust każdorazowo podnosimy niewielki kawałek i spożywamy go z zamkniętymi ustami. Nawet w przypadku, gdy dana potrawa nam nie smakuje, nie powinniśmy owego faktu komentować – jest to bowiem przykra sytuacja dla gospodarzy.