Deprecated: Function session_is_registered() is deprecated in /home/web/domains/kulturawpolsce.pl/public_html/modules/check_login.php on line 3
Wybierz kategorię wydarzeń
Wybierz kategorię instytucji
Strony informacyjne
Wyszukaj w katalogu
Dodaj firmę
Polecane firmy

Zasady savoir vivre w restauracji

Savoir vivre
Zasady savoir vivre w restauracji

Podczas wizyty w restauracji powinniśmy pokazać otoczeniu, iż należymy do grona osób kulturalnych i przestrzegających zasad etykiety – aby do zrobić, warto znać kilka istotnych reguł.

Zasady dotyczące spożywania alkoholu zostały umówione w ramach kategorii „Alkohole”, zaś te, które tyczą się spożywania posiłków, w podkategorii „Przy stole”, nie będziemy ich zatem powielać. Pamiętajmy jednak, iż restauracja jest miejscem, które rządzi się swoimi prawami i zdecydowanie warto ich przestrzegać.

Wyłączmy telefon lub przełączmy go na tryb wibracji – stale dzwoniący z pewnością będzie przeszkadzał nie tylko nam, lecz także naszym towarzyszom oraz innym osobom przebywającym w restauracji.

Zdarza się, iż wybieramy się zjeść posiłek z dziećmi – w dzisiejszych czasach dla maluchów często w restauracjach przygotowuje się specjalne krzesełka czy kąciki zabaw. Zwróćmy jednak szczególną uwagę na to, by nasze pociechy nie przeszkadzały innym gościom, nie biegały i nie hałasowały.

Nie popełniajmy też swego rodzaju falstartu, jeśli chodzi o jedzenie – rozpocznijmy konsumpcję dopiero wówczas, gdy wszystkie osoby siedzące przy naszym stoliku otrzymają swoje zamówienie.

Jeśli przy naszym stoliku znajdują się różne rodzaje sztućców, zasada jest prosta – zaczynamy ich używanie od tych położonych po zewnętrznej stronie.

Niekiedy podczas spożywania posiłku zdarza nam się zachłysnąć, w takiej sytuacji powinniśmy dyskretnie udać się na bok – na przykład do toalety.
Warto również pamiętać o tym, by krzesło przysuwać i odsuwać w miarę bezgłośnie, nie robiąc przy tym zamieszania. Kiedy musimy udać się do toalety, wystarczy powiedzieć współtowarzyszom: „Przepraszam, zaraz wrócę”. Pamiętajmy jednak, by w miarę możności robić to pomiędzy daniami, nie zaś podczas ich konsumpcji. Kobiecie odsuwa i przysuwa krzesło mężczyzna.

Jeśli chcemy przywołać kelnera, zróbmy to delikatnym skinięciem głowy lub też dłuższym spojrzeniem, głośne nawoływania są bardzo nieeleganckie. Kiedy mamy jakiekolwiek pytania czy wątpliwości dotyczące miejsca, w którym się znaleźliśmy, lub potraw, które nam podano, możemy poprosić go o odpowiednie informacje. W niektórych restauracjach dolicza się pewną kwotę za obsługę kelnerską – jeśli jednak tak nie jest, do zamówienia powinniśmy doliczyć 5-10% jego wartości w ramach podziękowania.

Jeśli zdarzy się sytuacja, kiedy w swym daniu znajdziemy włos czy przedmiot, dyskretnie poinformujmy o tym kelnera i poprośmy o wymianę potrawy na nową.

Pamiętajmy także o tempie spożywania posiłków –starajmy się dostosować je do tempa jedzenia naszych towarzyszy.
Wychodząc z restauracji, pożegnajmy obsługę słowami „Do widzenia”. Możemy także podziękować za smaczne potrawy czy dobrą obsługę.